Naafreductie: Uitbouwen

Het uitbouwen van de naafreductie verloopt als volgt:

  1. Eerst de wielen afmonteren. De remtrommel laten zitten.
  2. De naaf zover draaien dat de olie door de vuldop op de bus uit de naafreductie kan lopen. Vergeet het ontluchtingsboutje er niet uit de draaien. Het is dikke olie dus het duurt wel even.
  3. Door de bout aan de buitenkant van de bus naar binnen te draaien (eerst moer lossen) komt de bus los van de velg. Dat is voldoende om met een koevoetje beetje bij beetje de bus van de naaf af te schuiven.
  4. Pas op om de O-ring niet te beschadigen. 
  5. Als de bus verwijderd is, kan de steekas met de van binnen vertande kom voorzichtig uit de holle as getrokken worden. Dit gaat niet zwaar. De steekas en kom zijn wel zwaar.
  6. Nu wordt de naafreductie zichtbaar. Deze bestaat uit een dikke ring met 3 uitsparingen, waarin 3 tandwielen de verbinding maken tussen de binnenvertanding van de kom en de vaste vertanding op de holle as. Deze ring zit met 9 bouten vast op de velg waaraan de wielen wordt bevestigd.
  7. Buig de borgplaatjes weg van de boutkoppen en maak de bouten los. Deze zitten stevig vast, dus gebruik goed passend gereedschap (sleutel 19).
  8. Gebruik een beitel of een harde schroevendraaier om de naafreductiering  los te tikken door deze in de uitsparing van ca 0,5 mm tussen de ring en de velg te zetten. Door dit rondom te doen komt de ring langzaam los. Soms komen de assen van de 3 tandwielen meteen mee, maar dat is niet altijd zo. De assen zijn geborgd met "halve maantjes" die in een uitsparing van de as passen en tussen de ring en de velg worden geklemd. Deze raken snel weg. Dus goed opletten.
  9. Als er een as blijft zitten, kan deze door deze lichtjes aan de zijkant aan te tikken los gemaakt worden. Dit vraagt enig geduld en geen harde klappen met de hamer.
  10. Tenslotte moet de kom met de binnenvertanding nog los gemaakt worden van de steekas. Buig de borgplaatjes van de koppen van de bouten en draai de bouten er uit. (sleutel 19).
Onderstaande foto's laten het hele proces nog eens de revue passeren.